Ιταλικά

rome-italyΤα Ιταλικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ιταλίας και μία από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας. Επίσης θα συναντήσετε Ιταλόφωνους στην Μαλτα, στο Βατικανό, στον Αγίο Μαρίνο, στην Κροατία, στη Σλοβενία και στη Γαλλία (κυρίως στην Κορσική). Τα Ιταλικά είναι επίσης η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα στην Αργεντινή. Έχει όμως περιοριστεί η χρήση της στις Αφρικανικές χώρες της Ερυθραίας και της Λιβύης, οι οποίες ήταν Ιταλικές αποικίες.

Η ιστορική επιρροή της Ιταλικής κουλτούρας στους τομείς της μουσικής, της γαστρονομίας, της αρχιτεκτονικής, της διακόσμησης, της λογοτεχνίας και της επιστήμης είναι προφανώς έκδηλη και σε άλλες γλώσσες. Μήπως έχετε ποτέ σας πει ciao?

Έχετε ποτέ πιεί δροσερό φρέτο, έχετε παραγγείλει μια πίτσα, μια μακαρονάδα, μπρόκολο ή ένα καπουτσίνο. Οι λέξεις «φιάσκο» και «προπαγάνδα» είναι επίσης Ιταλικής προέλευσης. Ακόμη και αν δεν είστε θαυμαστής της όπερας, θα έχετε ακούσει για τις λέξεις μαέστρος, ορχήστρα, πιάνο και σόλο. Ίσως ακόμη να έχετε τραγουδήσει ακαπέλλα στο ντους σας!

Τα Ιταλικά si legge come si scrive, δηλαδή διαβάζονται όπως γράφονται, επομένως είναι πολύ βοηθητικό το γεγονός ότι η όψη τους είναι παρόμοια με τους ήχους τους. Η προφορά είναι ξεκάθαρη με κάθε φωνήεν να προφέρεται ευδιάκριτα και η επαναλαμβανόμενη άνοδος και κάθοδος της κλίσης της φωνής κάνει τους ήχους να ταυτοποιούνται ευκολότερα. Το λεξιλόγιο είναι παρόμοιο με άλλες γλώσσες Λατινικής προέλευσης.

Τα ουσιαστικά μπορεί να είναι θηλυκά ή αρσενικά και συνεπώς τα επίθετα πρέπει να συμφωνούν μ’ αυτά. Υπάρχουν έξι καταλήξεις για κάθε χρόνο των ρημάτων. Παρά το γεγονός ότι κάποιες συγκεκριμένες πτυχές της γλώσσας είναι δυνατόν να σας φανούν αρχικά κάπως μπερδεμένες, αν μάθετε πολύ καλά μερικούς απλούς κανόνες, θα είστε ικανοί να επικοινωνήσετε υπό πληθώρα περιστάσεων.

Γνωστές ιταλικές εκφράσεις

Eppur si muove

Και όμως (η γη) κινείται

Γαλιλαίος Γαλιλέι (1564-1642)

Αυτές είναι οι λέξεις που ψιθύρισε, ή έτσι εξελίχθηκε η ιστορία, από τον επιστήμονα και φιλόσοφο Γαλιλαίο αφού βρέθηκε ένοχος για σοβαρή αίρεση από την Ιερά Εξέταση. Κατηγορήθηκε ότι εισηγήθηκε ότι η Γη , η οποία τότε εθεωρείτο ότι αποτελούσε το κέντρο του σύμπαντος του Θεού, κινείται γύρω από τον Ήλιο.

Ogni nostra cognizione principia dai sentimenti

Όλες οι γνώσεις μας έχουν προέλευση την αντίληψή μας.

Λεονάρτο Ντα Βίντσι (1452-1519)

Όλη η γνώση μας πηγάζει από τις πεποιθήσεις μας

Είναι περίεργο το γεγονός ότι ο Ντα Βίντσι έγραψε τις σημειώσεις του σε αντιστραμμένη γραφή, από δεξιά προς τα αριστερά, αφήνοντας πολλούς ειδικούς να αναρωτιούνται το γιατί. Δύο από τις επικρατούσες θεωρίες υποστηρίζουν ότι ήθελε να κρατήσει το έργο του κρυφό και καθώς ήταν αριστερόχειρας, δεν ήθελε να μουντζουρώσει το μελάνι.

Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε ότι οι Ιταλοί είναι πολύ περήφανοι για το φαγητό τους και θα σας ψυχαγωγήσουν ατελείωτα με τις αμέτρητες ποικιλίες των τοπικών τους γαστρονομικών σπεσιαλιτέ. Εάν αρνηθείτε μία πρόσκληση δείπνου ή ακόμη ένα δεύτερο πιάτο, μπορεί να θεωρηθεί αγένεια. Εάν έχετε αμφιβολίες προσπαθήστε να δοκιμάσετε λίγο απ΄όλα και δείξτε στον οικοδεσπότη πόσο νόστιμα είναι όλα: È buonissimo!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Privacy Policy
Web Design by RT