Γαλλικά

Paris - learn french with Interlead LimassolΤα Γαλλικά αποτελούν την επίσημη γλώσσα της Γαλλίας και ομιλούνται επίσης στο Μονακό, στο Λουξεμβούργο, σε μερικά τμήματα του Βελγίου και της Σουηδίας, στην Καναδική επαρχία του Κεμπέκ, σε κάποια μέρη της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής, στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη, στη Μαγαδασκάρη και στις Γαλλικές υπερπόντιες αποικίες και περιοχές. Τα συναντάμε επίσης σε κάποιες Γαλλικές κοινότητες των ΗΠΑ όπως στο Μέην και τη Λουιζιάνα.

Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός Αγγλικών λέξεων και εκφράσεων έχουν Γαλλική καταγωγή, στην πραγματικότητα είστε ήδη au fait με το Γαλλικό λεξιλόγιο. Είχατε déjà vu νωρίτερα; Μήπως αυτό το ποτήρι κρασί έχει ένα συγκεκριμένο je ne sais quoi? Στο εστιατόριο ή την καφετερία, ίσως βρήκατε ελιές pâté, ομελέτα στο menu, μαζί με soufflé ή chocolate mousse για επιδόρπιο. Αισθάνεστε flush? Ξεπλύνετέ τα όλα με champagne. Ah, c’est la vie!

Ευτυχώς, οι περισσότερες Γαλλικές λέξεις που τελειώνουν σε –tion ή –sion εκφέρονται ακριβώς το ίδιο στα Αγγλικά και γενικά έχουν το ίδιο νόημα, π.χ participation, action, intuition, élection, décision, infusion, passion.

Πολλές από τις αγγλικές δανεικές λέξεις χρησιμοποιούνται στην Γαλλική γλώσσα, αλλά η Γαλλική Ακαδημία, η οποία καθορίζει τους γλωσσικούς κανόνες, συνιστά τη χρήση λέξεων που προέρχονται από την Γαλλική γλώσσα αντί αυτών. Παρόλα αυτά, αυτό έχει εκληφθεί με μια ανάμεικτη αντίδραση στη Γαλλία και οι Αγγλικές εκδοχές χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Η Γαλλική γραμματική έχει πολλές ομοιότητες με τα Ισπανικά και τα Ιταλικά.

Αν μαθαίνετε γαλλικά, πρέπει να έχετε κατά νου τα φύλα, τη σύζευξη ρημάτων, την προφορά ρηνικών ήχων.

Μερικά φωνήεντα έχουν προφορά και μερικά ρήματα που δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά είναι εντελώς ανώμαλα για παράδειγμα:

être – to be avoir – έχω
aller – to go venir – έρχομαι

Λέξεις που τελειώνουν σε -ly στα Αγγλικά, συνήθως τελειώνουν σε -ement στα Γαλλικά- έτσι είναι συνήθως εύκολο να τα εντοπίσετε με την εναλλαγή των καταλήξεων. Π.Χ . rapidement – rapidly exactement – exactly και ούτω καθεξής. Αυτό δεν δουλεύει πάντοτε αλλά μπορεί να βοηθήσει!

Εκπαιδευτείτε στους ήχους “s” και “ch”: Les chaussettes de l’archiduchesse sont-elles sèches, archi-sèches? Είναι οι κάλτσες της Αρχιδούκισσας στεγνές, πολύ στεγνές.

Un chasseur sachant chasser sait chasser sans son chien de chasse. Ένας κυνηγός που γνωρίζει πως να κυνηγά, γνωρίζει πως να κυνηγά χωρίς τον σκύλο του.

Οι παρωδίες, το αιχμηρό χιούμορ και το παιχνίδι με λέξεις είναι πολύ δημοφιλή στη Γαλλία και οι εφημερίδες συνήθως χρησιμοποιούν καρικατούρες και κωμικά σχόλια για να διακωμωδίσουν τους πολιτικούς.

Τα Γαλλικά είναι μία Ρομανική γλώσσα, δηλαδή έχει λατινική καταγωγή. Οι Ρομανικές γλώσσες μοιράζονται κοινές γραμματικές δομές και συχνά παρουσιάζουν ομοιότητες και στο λεξιλόγιο.

Εάν μάθετε γαλλικά, θα μπορείτε πολύ εύκολα να μάθετε άλλες ξένες γλώσσες όπως Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ιταλικά ή Καταλανικά.

Χρησιμοποιώντας μία ξένη γλώσσα, είναι σύνηθες να αντιμετωπίσετε αστείες ή αμήχανες καταστάσεις. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ευχαριστήσετε κάποιον μπορείτε να πείτε Merci beaucoup- Ευχαριστώ Πολύ-. Πρόσεξτε όμως το ou και προσπαθήστε να μην το προφέρετε σαν u, αλλιώς αυτό θα σημαίνει ότι κάνετε κομπλιμέντο σε κάποιον για τα υπέροχα οπίσθιά του.

Η άμεση μετάφραση μπορεί να μην λειτουργεί σε κάποιες καταστάσεις. Για παράδειγμα, εάν είστε στη Γαλλία και θέλετε να ζητήσετε ένα hot dog και πείτε un chien chaud, θα εισπράξετε ένα αφηρημένο βλέμμα από τον σερβιτόρο. Καλύτερα απλώς πέστε un hot dog.

Τέλος, ακόμη και αν δεν γνωρίζετε πολλά για την γλώσσα, πάντα θα τα πηγαίνετε καλά με τους ντόπιους εάν προσέχετε πώς προφέρετε το p’s και το q’s και χρησιμοποιείτε s’il vous plaît, σας παρακαλώ και merci, σας ευχαριστώ.

Γνωστές γαλλικές εκφράσεις

Je pense donc je suis.
Σκέφτομαι άρα υπάρχω

Ρενέ Καρτέσιος (1596-1650)

Ο διάσημος φιλόσοφος και μαθηματικός χρησιμοποιούσε μία μέθοδο με την οποία αμφισβητούσε την αλήθεια για τα πάντα, η οποία τον οδήγησε στο διάσημο συμπέρασμα του.

Rien ne sert de courir, il faut partir à point.
Το να βιάζεσαι συνεχώς είναι άσκοπο, πρέπει να ζήσεις την στιγμή.

Ζαν ντε λα Φοντέιν (1621-1695)

Η μοντέρνα γαλλική γλώσσα καθιερώθηκε τον 17ο αιώνα με τους Γάλλους συγγραφείς όπως ο Καρτέσιος , Ο Πασκάλ, o Ραζίν και ο Μολιέρος μεταξύ άλλων. Η Γαλλική Ακαδημία γραμμάτων, η οποία έθέσε τους κανόνες της γλώσσας, ιδρύθηκε το 1635 από τον Καρδινάλιο Ριζελιέ.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες Ρομανικές γλώσσες, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να πείτε «εσύ» tu. Για τον κόσμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους όρους σε πρώτο πρόσωπο και vous σε άλλες περιπτώσεις. Ο πληθυντικός αριθμός και στις δύο περιπτώσεις είναι επίσης vous.

Όταν χαιρετιούνται, οι άντρες συνήθως κάνουν χειραψία. Σε ανεπίσημες καταστάσεις, όταν οι γυναίκες συναντούν άντρες ή άλλες γυναίκες, θα τους/τις φιλήσουν στα μάγουλα, παρόλο που στην πραγματικότητα πρόκειται περισσότερο για ένα γρήγορο άγγιγμα στο μάγουλο παρά για φιλί. Ο αριθμός των φιλιών σε κάθε μάγουλο, bi sous or bises, διαφέρει ανά περιοχή και μπορεί να φτάσει μέχρι τα τέσσερα!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Privacy Policy
Web Design by RT