Ρωσικά

moscow2Η Ρωσική γλώσσα είναι μια Ανατολικο-Σλαβική γλώσσα και αποτελεί την επίσημη γλώσσα της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και του Κιργιστάν. Πρόκειται για μια ανεπίσημη αλλά ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στην Ουκρανία, Μολδαβία, Λετονία, Εσθονία και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες χώρες που κάποτε ανήκαν στην Σοβιετική Ένωση και συμμετείχαν στο πρώην Ανατολικό μπλόκ.

Τα Ρωσικά ανήκουν στην οικογένεια των Ινδο-ευρωπαϊκών γλωσσών και αποτελούν μία από τις τρείς ζωντανές Ανατολικο-σλαβικές γλώσσες. Τα γραπτά δείγματα της Παλαιάς Ανατολικής Σλαβικής μαρτυρούνται από τον 10ο αιώνα και μετά. Από γεωγραφικής απόψεως, η ρωσική γλώσσα είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα στην Ευρασία και η πιο ευρέως ομιλούμενη από τις Σλαβικές γλώσσες. Είναι επίσης η μεγαλύτερη γηγενής γλώσσα της Ευρώπης με 114 εκατομμύρια γηγενείς ομιλητές στη Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία.

Τα Ρωσικά είναι η όγδοη πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα παγκοσμίως από έναν αριθμό γηγενών ομιλητών και η έβδομη από το συνολικό αριθμός των ομιλούντων. Η γλώσσα είναι μία από τις έξι επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Web Design by RT