Ισπανικά

spain-barcelonaΜε 329 εκατομμύρια γηγενείς ομιλητές, τα ισπανικά κατατάσσονται στην δεύτερη θέση παγκοσμίως σε σχέση με το πόσοι άνθρωποι την ομιλούν ως μητρική τους γλώσσα. Προηγούνται ελαφρώς από την Αγγλική γλώσσα (328 εκατομμύρια) αλλά βρίσκονται πολύ πιο πίσω από τα Κινέζικα (1.2 δισεκατομμύρια).

Τα Ισπανικά έχουν περισσότερους από 3 εκατομμύρια γηγενείς ομιλητές σε κάθε μία από τις 44 χώρες που χρησιμοποιούνται και καθίστανται ως η τέταρτη πιο διαδεδομένη γλώσσα του κόσμο μετά την Αγγλική (112 χώρες), τη Γαλλική (60 χώρες) και την Αραβική (57 χώρες).

Τα Ισπανικά ανήκουν στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, τα οποία ομιλούνται περίπου από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες περιλαμβάνονται επίσης τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, οι Σκανδιναβικές γλώσσες, οι Σλαβικές γλώσσες και πολλές από τις γλώσσες που ομιλούνται στην Ινδία. Τα Ισπανικά μπορούν να καταταχθούν μάλλον στην ομάδα των Ρομάνικων / Νεο-λατίνικων γλωσσών. Στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται επίσης τα Γαλλικά, τα Πορτογαλικά, τα Ιταλικά, τα Καταλάνικα και τα Ρουμάνικα.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια/τεκμήρια που να καθορίζουν/μαρτυρούν το πότε η Λατινική, αυτό δηλαδή που σήμερα αποκαλούμε βορειο-κεντρική περιοχή της Ισπανίας, έγινε Ισπανική, είναι ασφαλές να ισχυριστούμε ότι η γλώσσα της περιοχής της Καστίλης έγινε μια ξεχωριστή γλώσσα εν μέρει χάριν των προσπαθειών του Βασιλιά Αλφόνσου να την τυποποιήσει και να την ορίσει ως επίσημη γλώσσα τον 13ον αιώνα. Όταν ο Κολόμβος έφτασε στο Δυτικό Ημισφαίριο το 1492, η Ισπανική γλώσσα είχε ήδη διαμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να γίνει με ευκολία κατανοητή στις μέρες μας, τόσο στη γραπτή όσο και στην προφορική της μορφή.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι συχνά οι άνθρωποι που μιλούν την Ισπανική γλώσσα την αποκαλούν «Εσπανιολ» ή κάποιες άλλες φορές «Καστελλάνο»(το ισπανικό ισοδύναμο της Καστιλιανής)

Τα Ισπανικά είναι μια από τις πιο φωνητικές γλώσσες στο κόσμο. Αν γνωρίζεις πώς μια λέξη συλλαβίζεται, μπορείς σχεδόν πάντα να γνωρίζεις πως προφέρεται (παρόλο που το ανάποδο δεν ισχύει). Η βασική εξαίρεση είναι οι καινούργιες λέξεις ξένης προέλευσης, οι οποίες συνήθως διατηρούν το αρχικό τους συλλαβισμό.

Παρόλο που τα Ισπανικά κατάγονται από την Ιβηρική Χερσόνησο ως απόγονος των Λατίνων, σήμερα έχουν πολύ περισσότερους ομιλητές στην Λατινική Αμερική, έχοντας μεταφερθεί στο Νέο Κόσμο λόγω του ισπανικού αποικισμού. Υπάρχουν ελάχιστες διαφορές στο λεξιλόγιο, την γραμματική και την προφορά μεταξύ των Ισπανικών που ομιλούνται στην Ισπανία και αυτών που ομιλούνται στην Λατινική Αμερική. Οι διαφορές όμως αυτές δεν θεωρούνται τόσο σπουδαίες για να εμποδίζουν την εύκολη επικοινωνία.

Μετά τα Λατινικά, η γλώσσα που άσκησε την μεγαλύτερη επιρροή στην ισπανική γλώσσα είναι τα Αραβικά. Σήμερα, η ξένη γλώσσα που σημειώνει τη μεγαλύτερη επιρροή είναι τα αγγλικά, και τα Ισπανικά έχουν υιοθετήσει εκατοντάδες Αγγλικές λέξεις που σχετίζονται με την τεχνολογία και την κουλτούρα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Privacy Policy
Web Design by RT