Ελληνικά για ξένους

Τα Ελληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας, η οποία ονομάζεται Ελληνική Δημοκρατία. Επίσης είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχουν μεγάλες Ελληνικές και Κυπριακές κοινότητες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Χιλή, τη Νότιο Αφρική και τη Ρωσία, αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και στην Τουρκία.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% του Αγγλικού λεξιλογίου αποτελείται, άμεσα ή έμμεσα, από λέξεις με καταγωγή από την Κλασσική Ελλάδα. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν τεχνικούς και επιστημονικούς όρους.

Οι λέξεις που έχουν Ελλήνική καταγωγή συχνά χρησιμοποιούνται ως το πρώτο συνθετικό μιας λέξης, όπως:
aero from ἀήρ [aeer], αέρας
auto from αὐτός [aftos], αυτός
cata from κατά [kata], κατά
hyper from ὑπέρ [yper], υπέρ

Είναι σχετικά εύκολο να μάθεις να διαβάζεις Ελληνικά αφού τα περισσότερα γράμματα και ήχοι υπάρχουν ήδη στην Αγγλική γλώσσα. Η Ελληνική γλώσσα έχει τρία γένη: αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο, έτσι η λέξη the μπορεί να γραφτεί με τρείς τρόπους: ο [o] για το αρσενικό, η [ee] για το θηλυκό, το [to] για το ουδέτερο. Επιπρόσθετα, η λέξη ο/η/το αναλόγως, χρησιμοποιείται πριν τα ονόματα τόπων, για παράδειγμα το Λονδίνο, ή πριν από τα ονόματα προσώπων π.χ η Μαρία.

Τα Ελληνικά είναι μία από παλαιότερες Ινδο-Ευρωπαϊκές γλώσσες και αποτελεί ένα ανεξάρτητο παρακλάδι της Ινδο-Ευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών. Όπως τα Λατινικά, τα Ελληνικά έχουν επηρεάσει άλλες γλώσσες ανά τον κόσμο, έτσι η γνώση της Ελληνικής γλώσσας είναι δυνατόν να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να κατανοήσετε ένα αριθμό λέξεων άλλων Ευρωπαϊκών και μη χωρών.

Παρόλο που η Ελληνική γλώσσα έχει συνεισφέρει στο Αγγλικό λεξιλόγιο στο παρελθόν, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης της βιομηχανίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπήρξε, τις τελευταίες δεκαετίες, μία εισρροή Αγγλικών ή εξελληνισμένων αγγλικών λέξεων στο Ελληνικό λεξιλόγιο.

Γνωστές ελληνικές φράσεις

Οι περισσότερες αρχαίες Ελληνικές προσωπικότητες , όπως οι φιλόσοφοι και οι πολιτικοί, δεν έχουν αφήσει γραπτές μαρτυρίες και ως εκ τούτου οποιαδήποτε γνώση σχετική με τις διδασκαλίες τους ή τις γνώμες τους προέρχεται κυρίως από άλλες πηγές, λόγου χάρη από αρχαίους συγγραφείς που τις παραθέτουν ή αναφέρονται σε αυτές μέσα από τα έργα τους.

Eν οίδα ότι ουδέν οίδα

Ένα ξέρω ότι τίποτα δεν ξέρω

Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γνωμικά που αποδίδεται στον Σωκράτη (469-399 BC), τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και δάσκαλο του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα.

Οι σοφοί άνδρες μιλούν επειδή έχουν να πουν κάτι. Οι ανόητοι επειδή κάτι πρέπει να πουν.

Πλάτωνας (428/427 BC – 348/347 BC), Έλληνας φιλόσοφος και μαθηματικός

Συμβουλές

Το φίλημα στο μάγουλο, ένα φιλί σε κάθε μάγουλο, είναι σχεδόν υποχρεωτικό όταν χαιρετάτε φίλους αλλά είναι λίγο ασυνήθιστο μεταξύ ανδρών. Δοκιμάστε μία ανεπίσημη χειραψία ή ένα κτύπημα στον ώμο αντί αυτού.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Privacy Policy
Web Design by RT